COMPARTEIX

Notícies
5 DE NOVEMBRE DEL 2015 per TRESC

 
Segurament sigui una de les bandes sonores més fàcils de reconèixer de tots els temps, i és que amb els anys s’ha convertit en tot un referent i símbol de la historia del cinema. La primera cançó de James Bond s’anomena justament ‘James Bond Theme’(‘El tema de James Bond’), que pertany a la primera entrega de la saga ‘Dr. NO’. Un cançó no exempta de controvèrsia, existeix un interessant debat sobre l’autoria real de la composició musical: d’una banda, Monty Norman, creador original de la cançó i, de l’altra, John Barry, que va fer els arranjaments orquestrals del tema. 
Polèmiques apart, des del TR3SC volem fer un homenatge a les magnifiques veus que han acompanyant durant tots aquests anys als diferents agents 007 i per això t’hem preparat aquesta playlist. Però abans que comencis a escoltar-la et desgranem algunes de les veus que hi podràs escoltar. 
 
 
Comencem per ELLES i és que les veus de James Bond són majoritàriament femenines. La primera en atrevir-se va ser una veterana que, sota el nostre humil punt de vista, va marcar l’estil i la personalitat que ha influenciat a la resta: Shirley Bassey, la diva ha cantat en pel·lícules de la saga (‘Goldfinger’, ‘Moonraker’ i ‘Diamonds are forever’). Altres mítiques interpretacions, delicioses, són  Nancy Sinatra amb el tema que va donar nom a la pel·lícula ‘You Only Live Twice’, l’escocesa Lulu amb ‘The man with Golden Sun’ o Gladys Knight amb ‘Licence to Kill’. 
 
Però no sempre les cançons de James Bond han brillat amb la mateixa potència. La influència dels anys 80 sembla que va allunyar les cançons de l’estil que les ha fet úniques, aquest és el cas dels temes que van interpretar Caryl Simon, Sheena Easton o Rita Coolidge. Als 90, però, es va recuperar el fil amb un altra de les més grans: Tina Turner i el magnífic ‘Goldeneye’ o la sensualitat de Sheryl Crow i ‘Tomorrow never dies’. Amb el canvi de segle les dives es reinventen i entren en altres terrenys musicals: Madonna acariciant l’electrònica amb ‘Die another die’ o Alicia Keys (amb Jack White) i ‘Another way to die’. L’última veu femenina que escoltem a la saga 007 és Adele de nou una gran veu solista amb un potent tema que ens deixa sense alè ‘Skyfall’. 
 
 
ELLS no són majoria però res han d’envejar al sector femení. Com a curiositat comentar que 4 dels 6 veus masculines solistes són britàniques: la ‘veu d’or’ de Matt Monro (l’any 1963 va interpretar el tema donava nom al film ‘From Russia with love’); el lleó de gales, Tom Jones amb ‘Thunderball’; Paul McCartney (amb la contundent ‘Live and let die'); i l’últim, el més actual, Sam Smith, que agafa el relleu de Adele amb una cançó a l’altura ‘Writting on the wall’ tema principal de la recent estrenada ‘Spectre’. La representació americana la completen el gran Louis Armstrong  amb ‘We have all the time in the World’ i el rock de Chris Cornell amb ‘You Know my name’. 
 
 
No sempre han estat veus solistes els qui han acompanyat a James Bond, no ens oblidem a les formacions que han posat música a les pel•lícules: l’any 1985 Duran Duran amb ‘A view to kill’ i tres anys després A-ha, aprofitant un dels seus moments més daurats, amb ‘The Living Daylights’. Els més contemporanis van ser l’any 1999 Garbage amb l’impressionant ‘The World Is Not Enough’ i la excel•lent interpretació de la veu del grup, Shirley Manson

 


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES