COMPARTEIX



Un any més, i ja en portem 27, el Mercat de Música Viva de Vic torna amb propostes per a programadors i públic des del cor de Catalunya.  Del 17 al 20 de setembre esteu convidats a descobrir artistes i grups dins d’un ampli ventall d’estils.

Fins i tot els aventurers més intrèpids necessiten mapes per explorar. Per aquesta raó us oferim els nostres itineraris, recorreguts eclèctics sota la bandera de diferents gèneres, amb què volem fer-vos més fàcil aquesta descoberta que és el sentit últim del Mercat.  


ITINERARI JAZZ & SOUL

Amants de la improvisació, esteu de sort, aquest és l’itinerari amb més grups ja que suma les propostes de jazz a les d’accent soul i amb aquelles que parteixen d’altres gèneres però compten amb la improvisació com a element important de la seva música. Des dels plantejaments més minimalistes i experimentals, fins els llenguatges més fàcilment codificables, aquest abonament garanteix diversitat i un nivell creatiu i instrumental extraordinari.

Carles Benavent i Joan Sanmartí revisitaran el mític Agüita 20 anys després de la seva publicació en un concert que promet ser històric. L’actuació de SAI Trio, improvisació en estat pur amb piano, dansa i bateria comandats per Agustí Fernández, garanteix emoció i sorpresa a parts iguals. Premi Martín Códax da Música 2014 al Millor grup de jazz i músiques improvisades, SUMRRÁ és sinònim de jazz inclassificable, melòdic i molt obert i un directe fresc. Cadena Tròfica exploren conjuntament els límits de la creació artística en un projecte singular que estrenen al Mercat.
 

Ramon Mirabet és ara mateix un dels artistes amb més projecció del panorama musical català i ho demostrarà amb un directe enèrgic. A punt de publicar el segon disc, produït per ell mateix i Marc Parrot, arriba a Vic després d’una exitosa gira. 

La Soul Machine aterra a Vic amb nou treball discogràfic Terra Negrael groove dels del Priorat es tradueix en un directe vitalista. 

XY és un duet de veu i violoncel poc convencional i elegant, que fa dels seus temes propis peces d’artesania pura.

 

ITINERARI WORLDMUSIC

Propostes variades, de diversa procedència i arrel musical. Un abonament que proposa dosis de ball amb ritmes africans i jamaicans, però també discursos més pausats i melancòlics. El món amb tots els seus matisos és a les mans dels qui adquireixin aquest abonament.
 

El guitarrista guineà Moh! Kouyaté  és un imprescindible pels amants de la música africana actual per la seva fórmula que combina la tradició amb el pop, l'afrobeat i el funk. 

Pungle Lions és la nova banda de Damny i Rouzman, cantant i bateria respectivament de la mítica i extinta banda francesa La Phaze, inventors del pungle, l’explosiva barreja de punk, jungle i cadències jamaicanes. Aterren a Vic per presentar el seu primer disc, Round the Corner.

La violoncel·lista i cantautora brasilera i resident a París Dom la Nena ha estat una de les millors notícies dels darrers anys arribades del Brasil. Ens visita amb el segon disc, Soyo i un talent comparat amb el de Joanna Newsom o Hope Sandoval.

El nou treball de
Xabier Díaz i les Adufeiras de Salitre, un grup de percussionistes i cantadores de música popular, és el lloc on retrobar-se amb la saviesa de la tradició.

 

ITINERARI POP-ROCK

El pop i el rock més personal i amb pedigree es donarà cita a les carpes durant la nit de dissabte. Rock amb diferents actituds i amb diferents universos temàtics i referencials. Cinc propostes solvents, atractives i contundents per gourmets dels riffs i el 4x4.

El so d’Anari es reinventa a cada disc que passa. El directe del cinquè, Zure aurrekari penalak, és una cita inexcusable amb la cantautora basca. Bremen estrena Tornar d’Amèrica, un treball que i il·lustra el seu retorn al pop sense abdicar de la seva passió pel folk i el country rock.
 

Egon Soda defensen un projecte que bascula entre la cançó i el rock. Estrenen Dadnos precipicios i comencen un camí llarg per recórrer. 
Inspira presenten una nova encarnació amb el seu quart treball, Greta, on les cançons de Jordi Lanuza brillen amb llum pròpia al capdavant d'una banda consolidada. 

77 (seventy seven) és un dels secrets més ben guardats de la música estatal. El seu rock'n'roll contagiós ha aconseguit enganxar mitja Europa.
 

 

ITINERARI ACCENT FLAMENC

El flamenc compta amb un protagonisme històric al Mercat i, tot i que cap d’aquestes cinc propostes respon als canons del flamenc clàssic, totes elles representen la importància d’aquest gènere en la música popular actual. Partint del pop, el rock, l’electrònica o la cançó, l’accent flamenc hi és present d’una manera més o menys evident que els bons oïdors sabran detectar.

Premi Puig-Porret 2014, Cants Oblidats recupera del llegat dels cantadors gitanocatalans en la veu d’un dels intèrprets més reputats del gènere, Joan Clota ‘Nen’, una joia vocal per un projecte sorprenent. Canteca de Macao tornen amb Lugares comunes, el seu disc més nu i personal amb totes les cançons signades per Anita i Chiki.
 

Miguel Campellocantant d'El Bicho, torna amb el tercer volum de ChatarreroCamina, un nou punt d’inflexió en la seva carrera durant el descans d’Elbicho. 

Niño de Elche és un cantaor atípic, un artista multidisciplinar que combina el cante i el toque flamenc amb la performance, la poesia, la lliure improvisació, el minimalisme, la cançó d’autor, el rock, el cant en moviment i l’electrònica. 

 

Soleá Morente presenta en directe el seu primer treball en solitari, Tendrá que haber un camino, amb col·laboracions il·lustres com Jota de Los Planetas o La Bien Querida.


ITINERARI CANÇÓ FOLK

Aquests sis projectes conformen l’itinerari més eclèctic de tots. En tots els casos, el text i la melodia per comunicar-lo són fonamentals. Missatges enviats des de propostes musicals ben diferents, tant pel format com pels arranjaments. Una opció pels exploradors més oberts de mires.

Amb Club del Río, grup madrileny de guitarres acústiques i veus cristal·lines, ressona la gran cançó llatinoamericana, de Chabuca Granda, Mercedes Sosa, Atahualpa Yupanqui o Elkin&Nelson, i també el folk anglosaxó, de nova (Fionn Regan) i vella generació (America). Michelle Shocked & Lach arriben a Vic amb anys de recorregut, militància, el mèrit d’haver fundat el moviment antifolk i sengles nominacions als premis Grammy.  Imprescindibles.
 

Morir d'un llamp és el títol de l'esperat nou àlbum de Bikimel, una de les veus més belles del nostre país; un treball ple d’optimisme i esperança que veurà la llum el proper mes de setembre i que podrem escoltar a Vic. 

A mig camí entre la cançó melòdica, la cobla i el flamenc,
Isabel Vinardell & Isabelle Laudenbach recullen tradició de diferents cultures musicals (flamenc, cobla, cançó melòdica, música tradicional, sons mediterranis, pop...) per imprimir un so propi en cadascun dels temes del seu repertori. 

Rafael Berrio torna en la seva faceta més rockera amb un nou treball Paradojas, so sòlid, humor i energia per un històric del panorama musical estatal.  
 

Pistola és el projecte en solitari del músic mallorquí Roger Pasqual, que acaba de presentar el segon treball en solitari, A punt i a part, un exercici d’introspecció que respira sinceritat.


Us esperem al Mercat de Música Viva de Vic! No hi falteu, amb mapa o sense.

Per Marc Lloret, director artístic del Mercat de Música Viva de Vic


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES