COMPARTEIX

Notícies
29 DE JUNY DEL 2015 per TRESC

L’espectador també actua: observa, selecciona, compara, interpreta... participa de l’obra refent-la a la seva manera. Aquesta és una de la coses que vam aprendre el primer dia del taller d’espectadors del Grec de l’any passat, mentre llegíem un fragment del llibre L’espectador emancipat. En aquest text es parla de la suposada inactivitat de l’espectador quan està assegut al pati de butaques, i es qüestiona l’assimilació que hi ha entre el fet d’escoltar i la passivitat. Que no hi ha activitat en l’escolta, la recepció, la quietud o l’estar callat? L’emancipació dels espectadors, diu l’autor, comença quan es qüestiona l’oposició entre mirar i actuar, quan es comprèn que mirar també és actuar.

El taller d’espectadors del Grec és un context per posar en pràctica tot això, un espai en el qual els espectadors són els protagonistes i el focus principal de l’activitat, no tant per parlar d’obres i autors, sinó per fer una experiència compartida del què significa anar al teatre. Una de les activitats previstes en aquest taller i que posen en valor tot això, és un espai “a porta tancada entre espectadors”, que no és res més que una conversa informal després dels espectacles. Una espectadora que ha assistit en una d’aquestes sessions en altres tallers ho explicava així: “Els espectadors acudim a un espectacle. El veiem des dels nostres seients. El protagonista és l’artista sobre l’escenari. Però… què passa quan els espectadors som els únics protagonistes? Quan se’ns deixa sols, amb les nostres pròpies experiències, sense direcció experta, cara a cara amb el nostre propi background en confrontació amb els dels altres?”

A part de veure 5 espectacles destacats i variats de la programació del festival, en aquest taller del Grec també sortirem de l’edifici teatral. Buscarem nous espais de trobada entre els espectadors on puguem sentir-nos més còmodes, més desperts, més vius; menys encarcarats. Per això, algunes de les activitats passaran lluny dels teatres: en un camp de futbol (al Poble Sec), a l’antiga fàbrica de filatures Fabra i Coats (a Sant Andreu), i en un espai a l’aire lliure prop de la plaça Margarida Xirgu. Un taller d’espectadors és l’espai d’assaig dels espectadors. Un lloc al que es ve a entrenar la mirada. Perquè ser espectador, també és un curro.

 

Per a més informació i inscripcions, consulteu el www.agostproduccions.com

 

Agost Produccions


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES