L'última gran cita cinèfila de l'any arriba a Barcelona per disseccionar la nostra realitat i comprendre de manera més global —i poètica— el món que ens envolta. Del 18 de novembre al 4 de desembre el Festival de Cinema Independent de Barcelona l'Alternativa engega els seus projectors per celebrar la seva 29a edició. Quasi tres dècades de cinema coratjós, pioner, revelador i independent. El centre de la ciutat torna a posar-se a punt per acollir les projeccions del festival que, de nou, fa del CCCB la seva seu central. A aquesta s'hi sumen altres sales amfitriones com les del Zumzeig, el Maldà, la Filmoteca de Catalunya, el MACBA i, com a aliat recurrent, la plataforma Filmin, on es podran veure alguns títols online per temps limitat.
Luminum (Maximiliano Schonfeld, 2022)
El Festival L'Alternativa ofereix una perspectiva única des d'on contemplar la vida, a través d'un cinema innovador i compromès que aposta per una llibertat creativa ètica i estètica difícil de trobar arreu. Amb aquesta són 29 edicions oferint a la ciutadania espectadora, i a professionals del sector, projeccions i activitats en defensa del risc creatiu i la reflexió, que queden al marge dels circuits cinematogràfics comercials. L'Alternativa s'ha convertit en el festival de l'exploració on descobrir joies amagades entre la seva programació experimental.
L'aclamada òpera prima de Mikel Gurrea, "Suro", llargmetratge reconegut amb el premi FIPRESCI de la crítica a San Sebastián, serà l'encarregada d'inaugurar la 29a edició. La Secció Oficial d'enguany anuncia una presència majoritària de documentals envers la ficció, segmentant les seves propostes en tres categories: Nacional, Llargmetratges Internacionals i Curtmetratges Internacionals. La Nacional compta amb tres òperes primes que orbiten al voltant de la família com a denominador comú, d'entre les quals destaquem "A los libros y a las mujeres canto" (Maria Elorza, 2022), el retrat d'un exèrcit anònim de dones i llibres i els seus actes de resistència íntima, documental premiat també a San Sebastián.
Saint-Omer (Alice Diop, 2022)
Llargmetratges Internacionals aposta per onze treballs singulars amb una programació carregada de viatges sensorials, des de a paisatges de naturalesa insòlita, fins a les profunditats més fosques de l'ànima, passant per la reflexió de la petjada humana, la supervivència o la tendresa més pura de la quotidianitat més autentica. Destaquem la presència de títols com la recent guanyadora del Gran Premi del Jurat al Festival de Venècia "Saint-Omer" (Alice Diop, 2022), que ens endinsa en el judici d'una dona qui va abandonar el seu fill a la vora del mar, i ho fem a través dels ulls d'una novel·lista que hi assisteix per inspirar-se en l'escriptura d'una adaptació contemporània del mite de Medea. Una incòmoda reflexió sobre maternitat i instints humans. Destaquem també "Luminum" (Maximiliano Schonfeld, 2022), documental argentí que transita per la relació d'una mare i una filla i la contemplació de la seva quotidianitat, mentre les acompanyem en les seves jornades d'observació d'ovnis, i on tot sembla ser possible.
En les seccions paral·leles, l'Alternativa ens acosta "Eo" (Jerzy Skolimowski, 2022), el llarg viatge d'un ase d'ulls malenconiosos per un camí complex i ple d'individus i situacions singulars, que acaba per dibuixar l'anatomia emocional diversa dels éssers humans i els seus actes, que es va alçar amb el Premi del Jurat al passat Festival de Cannes. El cineasta austríac Ulrich Seidl presenta també el seu díptic sobre els aspectes més sòrdids de la moral i la nostra societat amb "Rimini" i "Sparta", llargmetratges pertorbadors i polèmics que aborden la impossibilitat d'escapar del passat i el dolor d'enfrontar-se a un mateix, posant a prova els límits de l'espectador. En Sessions Especials el festival aposta per brindar la segona part de la conversa que les directores Lucrecia Martel i Carla Simón ja van iniciar en el marc de la Biennal del Pensament de Barcelona 2022. Ara amb les projeccions dels seus últims curtmetratges, "Camarera de piso" i "Carta a mi madre para mi hijo", respectivament, ambdues reprenent el ric diàleg sobre les maneres d'aturar-se a observar el món cinematogràficament.
Sparta (Ulrich Seidl, 2022)
En el marc de les activitats paral·leles, L'Alternativa posa en valor la mirada de les dones des de la direcció de fotografia amb "Elles filmen", amb projeccions i una posterior taula rodona amb les directores de fotografia Neus Ollé ("La Inútil", 2017), Daniela Cajías ("Las Niñas", 2020) i Lara Vilanova ("Cuerdas", 2022). Així com les masterclass amb Albert Serra ("Pacifiction", 2022), Andrés Duque ("Monte Tropic", 2022) i Daniela Cajías ("Alcarràs", 2022). A més el festival proposa debats amb autors, performances, tallers de creació per a nens i adults, i seminaris a Escoles de Cinema, així com a jornades per a professionals i mentoratge.
Amb aquest son 29 anys de trobades, reflexions, formació, participació i celebració del cinema en el seu màxim exponent. Llarga vida a l’Alternativa.
Reserva les teves entrades amb descompte aquí !
COMPARTEIX