COMPARTEIX


Donat que el Mercat no és un festival, plantejar un itinerari convencional seria un error. Així, el que us proposem és saber què podríeu veure si compressiu un abonament dels que posem a la venda, en aquest cas el que anomenem Low cost. Amb aquest abonament, per només 20 euros, podeu veure tots els concerts d’una jornada, sempre i quan l’aforament ho permeti.
És una manera de viure l’experiència del programador, que va picant en els diferents escenaris fins que troba alguna cosa que li interessa i s’hi queda. També és la nostra manera d’insistir en la idea que el Mercat ofereix una programació variada i diversa, ideal per a ànimes inquietes i esperits curiosos. El que farem és saltar-nos els concerts que molt probablement ja coneixeu i ens centrarem en aquells que poden ser descoberts per gran part del públic.

D’aquesta manera, dijous, després del concert inaugural, la cosa serà fàcil, perquè a partir de les 21:15 h, a les carpes instal·lades davant de l’Atlàntida, s’aniran alternant els concerts sense pauses: el nou repertori del jazz fusió de Pegasus; el flamenc mestís dels Calima; el nou treball de The Mamzelles; i les particulars visions de la fusió de rock i world music dels francesos Zebda i els alemanys 17 hippies. Si teniu ganes d’anar fent zapping, a la Jazz Cava, podreu descobrir les propostes locals del novell Ian Sala i dels sorprenents Ocellot, així com del talentós mallorquí Miquel Serra.
Divendres, i si tal com hem dit, ens saltem la Plaça Major (amb una trepidant nit que inclourà el nou treball dels Fundación Tony Manero, els imprescindibles Els Pets i la superbanda de salsa La 33) i el Sucre (amb la tradicional nit de hip hop del Mercat amb una formació nova, Hombres Bala, uns clàssics com Rapsusklei i un mite als plats com Dj Vadim), anirem directes a l’Atlàntida per gaudir de propostes diferents, desconegudes i sorprenents.

Comptem que ja coneixeu l’inigualable Adrià Puntí, el personalíssim Pau Vallvé i els clàssics de Raimundo Amador i Marc Parrot (els dos amb espectacles que inclouen, en major o menor grau, l’audiovisual), i que fins i tot sabeu qui són els mítics Brighton 64 i els cada cop més coneguts i reconeguts Mambo Jambo.

Aleshores, a partir de les 20:45 h., a l’Auditori de l’Atlàntida, podrem gaudir de la proposta del flamenc de Salao en duet: cante i guitarra, vertigen amb segell de garantia. Aquí l’ideal és fer una escapada cap a la Plaça de la Catedral, on a partir de les 21:15 h engegarà un nou escenari el divendres, Atlantic Connection, on hi actuaran els festius portuguesos Primitive Reason; els bascos Oreka TX, una espectacular banda on la txalaparta conviu i conversa amb una amplia instrumentació; i els gallecs O sonoro maxin, que tancaran la nit d’aquest escenari.

Però si preferiu prendre un respir abans de la marató que us espera, l’ideal és treure el nas a les 22:00 h. a la carpa negra i deixar-vos contagiar de l’energia del francès Féloche; seguir després per les propostes de La Cafetera Roja, més cabaretera i propera al swing, i Dom la Nena, una brasilera que està recollint elogis per tots els festivals d’Europa.
Passada la mitjanit, el cantautor 
Marwan i l’original revisió de la copla de De la puríssima, són dues apostes segures: la primera, més convencional; la segona, més transgressora. A la 1:00 h. Os meus shorts, on no hi pot faltar ningú que aprecií el joc, la improvisació, el talent i la tècnica damunt d’un escenari. Chekara, per la seva part, estaran també a aquesta hora oferint la seva fusió de flamenc amb influències del Marroc. I acabant la nit a les carpes, Sonido guay ñeñé, des d’Argentina: amb coherència artística, respecte a les arrels i festius. Una altra juguesca segura.

L’endemà no insistirem en la gran nit d’artistes locals que tindrà lloc a la Plaça Major, on hi haurà en Joan Colomo i la Joana Serrat, ni en la prometedora festa que tindrà lloc al Sucre amb Bongo BotrakoInstituto Mexicano del Sonido i Eskorzo. Tampoc us parlarem de les virtuts de grans noms com els Marlango de Leonor Watling i l’indiscutible Kepa Junkera, o dues de les grans propostes catalanes de la jornada: les estrenes de Toni Xuclà i Anna Roig i l’ombre de ton chien

Entre la programació de dissabte, insistirem, però, amb les actuacions de Xavi Lloses al Temple Romà (20:00 h i 22:00), guanyador del premi Puig Porret 2013. A partir de les 22:00 h. caldrà debatre’s, o repartir-se, entre el jazz instrumental i vocal amb piano minimal i efectiu de Johanna Borchert o l’exuberància melòdica i d’arranjaments del vigatà Guillem Roma.
Acte seguit, quan encara no hagin tocat les 23:00 h., si voleu continuar en clau jazzística a les carpes, la proposta de 
Jazz Machín és cavall guanyador. A la mateixa hora, a la Jazz Cava, el pop de guitarres dels argentins Pérez no us decebrà. A les 23:30 h., Negro promet ser una de les sorpreses per als que no el coneguin: sol amb la seva guitarra, diu moltes més coses que algunes bandes amb molts instruments. 

A partir d’aquí, ja a les 00:15 h., us haureu de decidir per la nova proposta dels Germà Aire o la intensitat del Hammond amb els holandesos Bruut! I ja per anar acabant, i tot encara entre les carpes, l’auditori de l’Atlàntida i la Jazz Cava, podreu gaudir del nou projecte de l’infal·lible guitarrista Raúl Rodríguez; el swing vocal de Dry Martina; el pop-rock electrònic dels Say Yes Dog; i els mallorquins Beach Beach, amb un esperat nou treball sota el braç.

Diumenge pel matí, res a triar. Si us queden forces i teniu canalla, no podeu faltar a la Plaça de la Catedral, on hi actuaran The Penguins, amb els seu show Reagge per xics, i la Barbara Van Hoestenberghe (i els Morenos) revisant el cançoner popular de l’Empordà. 
Marc Lloret. Director artístic del Mercat de Música Viva de Vic
Més info: www.mmvv.cat


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES