COMPARTEIX


Parlar de gèneres, intentar categoritzar o separar en calaixos la creació contemporània és una aventura complicada. Potser hauríem de canviar de paradigma i començar a explicar què s’està esdevenint en l’àmbit de la creació escènica des d’una altra òptica.
Parlar de companyies de teatre de carrer o d’artistes de carrer és també una il·lusió. Els creadors interessants d’avui dia s’escapen de qualsevol etiqueta. D’ells podem dir que són versàtils, que estan oberts a treballar, en funció del que vulguin explicar, amb un llenguatge o amb un altre, i en un espai o en un altre. Es tracta d’una nova generació que, més enllà de la dicotomia sala o carrer, creu en la importància de l’espai d’exhibició en tant que motor de significats.

D’altra banda, si fa anys el teatre era el gènere que més abundava en el panorama de les arts de carrer, darrerament ha estat en clar retrocés. Les programacions d’arreu es nodreixen avui dia de productes propers al món del circ o la dansa, varietats disciplinàries i col·lectius d’artistes més permeables, que s’han adaptat millor al pas del temps, a les polítiques culturals i sobretot a les circumstàncies socioeconòmiques lamentables viscudes aquests darrers anys.
És per això que aquest 2014 posem un focus sobre la creació a l’espai públic que parteix de codis teatrals. Hem encoratjat creadors produint els seus materials i hem seleccionat una tria que reprodueix el que s’està esdevenint avui dia en aquesta línia. L’espectacle inaugural, La ira dels peixos, n’és un exemple.

Dit tot això, ens disposem a presentar una programació pensada en una sèrie de paràmetres molt concrets, i amb uns objectius igual de clars.
La programació de FiraTàrrega 2014 és un espai multidisciplinari. Es fonamenta sobre dues línies d’acció: arts de carrer –disciplina majoritària–, i arts del moviment i la creació contemporània a la programació de sala.

Aquestes línies d’acció són la base d’un discurs que té
vocació de connectar amb un ventall d’espectadors molt ampli, encara que, a grans trets, es podrien dividir en tres grups: el que visita Tàrrega a la recerca de novetat i tendència (festival), el que ens entén com un espai de contacte professional i compravenda (fira), i el que busca participar de la gran celebració popular de les arts escèniques que omple la ciutat cada segon cap de setmana de setembre (festa).

Ja sabeu que entenem les
arts de carrer com un paraigua disciplinar inclusiu: estem oberts a tota aquella acció artística que s’esdevingui a l’espai públic, encara que ens centrem fonamentalment en aquelles que tenen a veure amb l’activitat escènica.
Amb la programació de sala donem sortida a una tria de produccions nacionals que creiem que poden tenir projecció internacional. També importem materials escènics internacionals que ens serveixen de reclam i font d’inspiració per a públic professional general. Al públic local –i als programadors nacionals– van dirigides les produccions textuals que presentem cada any.

Cal completar aquesta explicació concretant que els espectacles que seleccionem formen part de la nostra programació per la seva qualitat, per ser transversals, transgeneracionals i transdisciplinaris, pel seu format i discurs assequible, encara que amb vocació contemporània i de connexió amb la realitat, per la seva capacitat d’inspirar artistes i programadors, per la seva capacitat d’evocar altres maneres d’entendre la relació entre el públic, el fet escènic i el seu espai d’exhibició, per la seva vocació d’experiència escènica singular i, no ens n’oblidéssim, per la seva capacitat i finalitat empresarial. 
Més informació sobre FiraTàrrega aquí

Jordi Duran i Roldós, Director Artístic del FiraTàrrega


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES