COMPARTEIX



No som als decorats de Bienvenido Mr. Marshall, però cada DO catalana que visitem ens hi fa sentir. Cada 6 mesos, des del Club TR3SC organitzem un cap de setmana enològic, una immersió a un indret vinícola català amb visites úniques i singulars a cellers, sopars i dinars enogastronòmics i visites culturals. Aquestes no són només escapades, són experiències difícils d’oblidar. I si no, pregunta-ho als socis que ja les han viscudes de primera mà.

Aquest passat cap de setmana (del 17 al 19 d’Octubre), la destinació escollida ha estat la DO Terra Alta. Com si d'El Quijote y Sancho Panza es tractés, l’arribada a aquesta terra, banyada de molins de vent, és d’allò més impressionat, amb els seus petits pobles i la seva immensitat de vinyes, camps d’oliveres i ametllers. Una zona encara molt arrelada a les tradicions i de clima extremat (a l’estiu fins a 40º i a l’hivern fins a -10º).

1a parada: Vilalba dels Arcs - divendres 17 d’octubre

Vilalba dels Arcs, amb només 600 habitants, acull a dos gran personatges que, després d’estudiar fora, tornen al seu poble per dinamitzar-lo. Parlo d’en Josep Mª i la Rosa, viticultor i cuinera respectivament. Dos germans que han creat un hotel, el Nou Moderno, gairebé l’únic hotel de la zona implicat al 100% en el món del vi i la gastronomia de la comarca. La Rosa ens va oferir la primera nit una proposta gastronòmica amb productes de la terra a l’alçada de restaurants de renom. En Josep Mª ens ho va maridar amb més de 8 vins de la DO Terra i amb les seves explicacions corresponents.

El menú va ser: una crema d'ametlla amb codony, un rissoto de pebrassos (bolet de la terra alta) i una truita amb salsa i galta de porc. Alguns dels vinsMil·lenium, Celler Xavi Clua, Llàgrimes de Tardor, Agrícola Sant Josep, Ilercavònia, Altavins, Morenillo, Nou Moderno... i anar obrint ampolles.    

2a jornada: Vilalba dels arcs + Batea - dissabte 18 d’octubre

Amb el bon clima que ens acompanyava, ens vàrem dirigir al celler Edetària, un celler amb unes visites de llàgrima. En Lluís, el seu enòleg, ens va fer una masterclass en viticultura. Un passeig per les vinyes, un tast de vins i una degustació d’un rosat de garnatxa a mig fermentar. L’època en la qual ens trobàvem ens va permetre veure els vins en acció, fent xup-xup i fermentant amb les seves pròpies pells. Edetària selecció (garnatxa negre i blanca) van ser els triomfadors del matí. 

Segona parada: celler Bernaví. Un celler enmig del no-res dirigit per dos germans Italians (en Marco i en Gino) i la dona d’en Marco, la Ruth. Un trio simpatiquíssim que ens va organitzar una jornada vinícola molt treballada, amb un tast a la seva terrassa amb vistes i un dinar.

Vàrem menjar una clotxa, un plat de tota la vida que es menjava al camp per agafar forces; i un pa de mig kilo amb arengada, tomàquet i all escalivat, olives negres i oli. Amb això ja us ho explico tot. Ah! I per postres encara vàrem tenir forces per menjar-nos un pastís de mató. En Marco ens va oferir tastar en primícia el seu “morenillo” amb garnatxa, el Negretta. Un vi que va enamorar. 

De Vilalba marxem cap a Batea. Poble veí, coronat per una de les esglésies més grans de Catalunya. Després d’una caminada per aquest poble medieval, vàrem entrar al celler LaFou, situat a la plaça del poble. En Joan Vaqué, oriünd de la localitat, ens va explicar la història del celler i, per extensió, del poble i els seus habitants, mentre el restaurant Miralles ens preparava un sopar sota les estrelles al jardí d’aquest celler, una masia del s.XVIII.

La imatge va ser de pel·lícula. Una amanida de formatges de cabra, xoricets, crestó escabetxat i gelat de mel i pinyons són alguns dels plats que ens van servir. LaFou va acompanyar el sopar amb els seus millors vins: Els ametlers, El Sender, La Fou de Batea (2008, 2009) i, per acabar, un dolç de garnatxa negra que no està a la venda i que només ofereixen en casos especials.

2 parada: Gandesa - diumenge 19 d’octubre

L’últim dia el vam dedicar a conèixer la capital de la Terra Alta, Gandesa. Enmig del poble, s'hi troba una masia que mai diries que en el seu interior elabora grans vins. Estic parlant del celler Bàrbara Forés, de la Ma Carmen i el Manolo. Una parella que ha dedicat tota la vida a fer vins a casa seva. Va ser a les seves golfes on ens van oferir un tast vertical d’un dels seus vins insígnia, el Quintà (anyades 2002, 2005, 2011, 2013).

Així és com vam descobrir com evoluciona la garnatxa i quines expressions ofereix segons les condicions climatològiques de l’any de verema. Tot just a 5 minuts a peu, ens quedava la Cooperativa de Gandesa, una de les catedrals del vi millor conservades. En Jaume, un jove del poble, ens va explicar els secrets de la vida de pagès a la Terra Alta: “Tothom, sigui gran o jove, té una terra per treballar”.

Entre els arcs modernistes, ens van preparar una taula per dinar. Un menú elaborat pel restaurant Xef va servir per acomiadar el viatge: carpaccio de bacallà, cargols a la sal, xampinyons amb formatge i pernil i sipions en la seva tinta per picar, i una cuixa de carder com a plat principal. No podíem marxar sense cruspir-nos una carn tan típica de la terra com el carder. 

Tot plegat acompanyat d’un tast del mític Somdinou negre i blanc, amb les seves misteles i el seu oli. Segurament, la panxa plena va ajudar a emocionar-nos més, però el cap de setmana va acabar amb una gran abraçada i moltes ganes de repetir l'experiència en la propera sortida.

No deixis de consultar l’àrea de vins del Club TR3SC per descobrir la propera destinació.

Patrícia de Golferichs. Cap de l'Àrea de Vins i Llibres del Club TR3SC
A Twitter: @pgolferichs 


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES