COMPARTEIX

Notícies
13 DE GENER DEL 2015 per TRESC

Fem un salt endavant en el temps (un flash forward per als cinèfils) i comencem pel final.

Octubre és mes de cinema per dues raons: el Festival de Sitges i l’In-Edit. Sitges és la trobada per excel·lència del cinema a casa nostra. Del 9 al 18 d’octubre, el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya arriba a la 48ena edició dibuixant, durant tots aquests anys, una trajectòria envejable. S’ha convertit en una cita imperdible pels cinèfils i per a tots els espectadors que volen veure les últimes tendències cinematogràfiques.

Per la seva banda, l’In-Edit ja fa temps que es va convertir en un festival plenament consolidat. L’interès pel documental musical no ha parat de créixer a casa nostra i ja són 33.000 espectadors els que hi van assistir l’any passat. Esperem amb candeletes conèixer la programació d’aquest 2015 que segur que ens portarà alguna sorpresa d’aquelles que tant agraden als musicòfilsculturetes del documental.

Imatge d'una sessió del Festival In-Edit 2014

Al novembre torna l’Alternativa, el Festival de Cinema Independent de Barcelona, que ens descobreix una manera diferent de fer i entendre el cinema, tot oferint als seus espectadors algunes perles realment fascinants.

Els nostàlgics de mena segur que ja deveu conèixer Phenomena Experience. Sempre ve de gust recuperar un gran clàssic dels 70, 80 o 90, aquelles pel·lícules amb les quals vam créixer. Recentment han obert una sala de cinema a Barcelona així que pots gaudir de l’experiència de tornar al passat durant tot l’any!

I quan les temperatures pugen i arriba el bon temps és un dels altres grans moments per gaudir del cinema a la fresca: qualsevol racó és bo per treure les butaques al carrer i col·locar una gran pantalla a l’aire lliure. És així com propostes com el Sala Montjuïc o els cicles de cinema a la fresca han triomfat notablement.

El recinte del Castell de Montjuïc ple a vessar moments abans de l'inici d'una pel·lícula de Sala Montjuïc

El cinema fet a Catalunya pot presumir de moltes coses però, segurament, del que podem estar més orgullosos és de la quantitat de festivals i esdeveniments temàtics i especialitzats que s’han anat consolidant any rere any. A la primavera, ens espera el DocsBarcelona, tota una aposta pel gènere documental d’aquí i d’allà. Si t’agrada avançar-te als esdeveniments mainstream, per aquest festival hi passen molts documentals que més tard fan el salt a la gran pantalla o són nominats en importants premis.

I quan el cinema es mou per a una bona causa neixen propostes tan bones com el FICMA, el Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient, el més antic del món en el seu gènere; una trobada que se celebra el mes de març i que ja s’ha fet necessària tant pel públic com pel sector cinematogràfic.

També hi haurà interessants propostes com el FIRE, la Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbià, que arriba als 20 anys de vida amb el cap ben alt; o el Zinemaldia.Cat, el festival de cinema basc que cada any organitza l’Euskal Etxea de Barcelona i que aquest 2015 salta a les sales de cinema. Les diferents cultures del món també hi són representades amb festivals com la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya o el Festival de Cinema Jueu de Barcelona.

Rob Marshall dirigeix Meryl Streep (fotografia) a "Into the Woods", una producció de Walt Disney Pictures

I, és clar, tampoc us podeu perdre les pel·lícules que aquest 2015 deixaran petjada al seu pas per la gran pantalla. En els pròxims tres mesos, podrem veure “Into the Woods”, una pel·lícula musical que barreja els arguments de diversos contes dels Germans Grimm, l’esperada adaptació del bestseller 50 sombras de Grey” i “Foxcather”, un drama basat en fets reals nominat a tres Globus d’Or. “Maps to the stars” amb la qual Julianne Moore va ser escollida com a millor actriu a Sitges i a Cannes i ha estat nominada als Globus d’Or i “Cinderella”, una adaptació de la ventafocs signada per Kenneth Branagh i en la línia de “Malèfica”.

Més endavant, arribaran als nostres cinemes grans superproduccions com “El destino de Jupiter”, la nova dels germans Wachowsky; l'última entrega de “Los juegos del hambre” o el 7è capítol d’”Star Wars” dirigit per J.J.Abrams. Pel que fa al cinema català, Jaume Collet-Serra torna amb un llargmetratge americà protagonitzat per Liam Neeson i Maria Tipoll ho fa amb “Ahora o nunca”. També serà l’any d’Alejando Amenábar amb la superproducció “Regresion”. 

Així doncs, escull butaca, agafa crispetes, apaga el mòbil i prepara’t per descobrir nous mons i somiar despert de la mà del TR3SC. Ens acompanyes? 

Club TR3SC


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES