COMPARTEIX

Sortir de la gran ciutat no hauria de ser només una recomanació que sona a tòpic sinó que hauria de tenir caràcter obligatori pels qui es pensen que el món s’acaba a la Diagonal. A banda de les evidents propietats curatives, sortir a voltar per Catalunya t’obre les portes a un món cultural que té un no sé què diferent, una mica addictiu, que cal experimentar en primera persona. Fes la maleta i recorre el país. És el millor bon propòsit que et puguis fer aquest 2015!

Ni aglomeracions ni cues eternes. Anar a un festival de música fora de la ciutat comtal és un petit plaer per assaborir a poc a poc. Aquest 2015 pots començar amb el Barnasants, el festival de cançó d’autor del 24 de gener al 14 d’abril amb artistes com Toti Soler, Joan Dausà, Marina Rossell o Paco Ibañez. El Black Music Festival, el pioner de la música negra a Catalunya, se celebra del 27 de febrer al 21 de març a diversos espais de Girona amb noms com el de Maceo Parker que s’unirà a la Girona Jazz Project Big Band, Richard Bona, Eli Paperboy Reed Trio o el gran Myles Sanko.

La Companyia Elèctrica Dharma torna als escenaris per celebrar els seus 40 anys de música

Sense moure’t de Girona, del 10 al 26 d’abril, pots anar al Festival Strenes que engega motors amb un concert bomba: el retorn als escenaris de la Companyia Elèctrica Dharma per celebrar 40 anys de carrera. Del 15 al 18 d’octubre, la Fira Mediterrània de Manresa porta a la capital del Bages propostes de música, teatre, circ, dansa i arts visuals per a tots els públics inspirades en la cultura popular de Catalunya i la Mediterrània.

A l’estiu, el sol i la platja combinats amb bona música fan que el moviment a comarques s’intensifiqui. Del 2 al 5 de juliol el Vida, el Festival Internacional de Vilanova i la Geltrú, celebrarà el seu segon any de vida després de la bona acollida de la primera edició. En uns entorns naturals de luxe, aquesta any hi seran Andrew Bird, Benjamin Clementine o Nacho Vegas. Els grans mestres de la clàssica d’aquí i d’allà vindran de la mà del Festival de Torroella de Montgrí i els artistes acústics de segell català es retrobaran a Figueres, al Festival Acústica, a finals d'agost.

Imatge d'un concert del Festival Acústica 2014

I banda dels festivals, també hi ha concerts interessants com el que proposa Ismael Serrano a l’Auditori de Girona el proper 21 de febrer. Si t’agrada, no t’ho pensis gaire perquè ja ha exhaurit entrades pel concert que oferirà el dia abans al Teatre Joventut.

El territori català té dos grans festivals d’arts escèniques que any rere any han cridat l’atenció de la mirada internacional per la qualitat de la programació i la diversitat de propostes vingudes d’arreu. FiraTàrrega i Temporada Alta ja són tot un referent i et recomanem fermament que els visquis, almenys, un cop a la vida. FiraTàrrega torna del 10 al 13 de setembre tenint com a referència, com cada any, les arts de carrer i els espais no convencionals. Temporada Alta és el festival de tardor de Girona i Salt i alguns l’han anomenat “el millor festival de l’Estat espanyol”. Encara no han donat a conèixer la programació d’aquest 2015 però segur que presentaran a grans noms de l’escena internacional i apostaran per gèneres diversos.

Els més petits de la casa també tenen el seu festival de teatre. Del 16 al 19 d’abril, Igualada es convertirà en la capital catalana de les arts escèniques per a tots els públics amb la Mostra d’Igualada, la fira de teatre infantil i juvenil.

Lolita Flores és la Colometa a "La Plaza del Diamante"

Als principals escenaris de casa nostra s’hi representaran obres de gran calibre com “La Plaza del Diamante”, adaptació de la novel·la de Mercè Rodoreda dirigida per Joan Ollé i protagonitzada per Lolita Flores. Una aposta trencadora i arriscada que, abans d’arribar al Teatre Goya, farà parada al Teatre de Salt, al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat i al Teatre Zorrilla de Badalona.

Si encara no has vist “El crèdit” tens una nova oportunitat per riure amb aquest imperdible que protagonitzen els grans Jordi Boixerdas i Pere Ponce. Aquest 2015 passaran pel Teatre de Salt, al Teatre Auditori de Granollers i el Teatre Principal de Terrassa.

Tampoc et pots perdre “Vilafranca (un dinar de Festa Major)”, un projecte nascut de l’aliança de sis teatres municipals amb l’objectiu de descentralitzar la producció d’espectacles a tot el territori català. Jordi Casanovas dirigirà aquesta obra que es podrà veure a L'Atlàntida de Vic, l’Auditori de Vilafranca, l'Atrium Viladecans, el Kursaal de Manresa, el Teatre-Auditori de Sant Cugat i el Teatre Auditori de Granollers.

Club TR3SC


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES