COMPARTEIX

19 DE JULIOL DEL 2017 per TRESC

L’edifici teatral és un espai de creació infinit que, paradoxalment, es protegeix amb portes i finestres que sovint revelen actituds i continguts exclusius i excloents.

La línia ferma que separa espectadors d’intèrprets en una sala de teatre salta pels aires quan uns i altres es troben al carrer. L’espectador esdevé subjecte actiu, matèria orgànica, motor de creació. Les arts de carrer són sinònim de participació. Però això ja ho sabeu.

Un dels propòsits troncals de la Fira d’aquests darrers anys ha estat integrar la mirada d’aquest altre. Veure’ns-hi reflectits. Una participació que fins ara hem encarat obrint processos creatius, incorporant veus professionals externes, generant espais de reflexió i formació o donant la paraula a aquells que habitualment no la tenien.

Amb el lema de la participació aquest 2017 volem anar més enllà i rellegir com entenem aquest concepte des de l’actualitat, on vessa carregat de significats. L’objectiu és sacsejar esguards i generar coneixement. Subratllem el potencial de les arts de carrer. Ho vam fer l’any passat quan parlàvem d’interculturalitat i ho farem l’any vinent amb l’espai com a protagonista.

La imatge d’aquesta edició, la tasca de relatoria creativa duta a terme per l’artista plàstic Jaume Ribalta i el treball de contextualització de la programació per part dels estudiants del Màster de Gestió Cultural de la UIC -Bernardo Tovar, Mio Nakano i Iryna Malinskaya-, amaguen preguntes que us convidem a plantejar-vos, a respondre, o a formular-ne de noves.

Ara bé, el gruix de la línia editorial el podreu gaudir desgranat en la selecció que us hem preparat. Una tria que hem volgut reordenar. Les seccions que organitzen els continguts de la programació d’aquest 2017 revelen una categorització oberta que, més enllà de comunicar produccions de manera convencional, descobreix les possibilitats de les arts de carrer contemporànies –i escèniques per extensió- en l’àmbit de la participació. Tenim ganes de jugar i de viure l’espai públic en família, de celebrar que som mediterranis i que mereixem gaudir en comunitat de l’espai que compartim, de reclamar temes, formes i mirades que no tenen presència en d’altres plataformes d’exhibició o de prendre decisions i experimentar l’escena des de l’òrbita de l’actuació.

Les portes de FiraTàrrega 2017 són obertes. Les finestres també. Benvinguts a casa vostra! 

 

Per Jordi Duran i Roldós
Director Artístic

 


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES