COMPARTEIX

Notícies
9 DE NOVEMBRE DEL 2015 per TRESC

Noa és la cantant israelí actual més destacada. És una gran defensora de la pau i creu en el poder de la música per canviar el món i les persones. Va actuar fa poc a l'Auditori de Girona i ho tornarà a fer el proper 9 de desembre al Gran Teatre del Liceu. 

Love Medicine és el teu catorzè i darrer treball. Està inspirat per persones i llocs que t’han marcat. Podries confessar-nos alguns d’aquests noms?

 
Love Medicine coincideix amb la celebració de 25 anys de carrera musical, un meravellós viatge que he fet feliçment amb Gil Dor, el meu company musical. A Love Medicine hi ha moltes trobades però una de les més especials per a mi és la que he fet  amb Pat Metheny, qui fa molts anys va produir el nostre primer àlbum. La cançó, Eternity and Beauty, va ser composada per Pat i jo vaig escriure les lletres, per i sobre ell. És una cançó d’amor i admiració per aquest magnífic music! 
 

 
En la teva opinió, música i activisme van units? Creus que el teu activisme t’ha tancat algunes portes?
 
La decisió d’involucrar-se amb causes polítiques i socials és molt personal. No és obligatori per cap artista, ja que han de ser lliures, en cada aspecte de la seva existència. Personalment, veig una gran connexió entre art que ve de l’empatia humana, la curiositat, la generositat, la integritat i la comunicació i amb líders que busquen el canvi social. El meu activisme m'ha pogut tancar algunes portes però m’ha obert infinites possibilitats i oportunitats. Mai m’he empenedit de com he portat la meva vida políticament i socialment. Sé que sóc la veu de moltes veus silenciades que comparteixen els meus punts de vista, les meves preocupacions i els meus somnis. Jo els dono la meva veu i ells em donen el seu amor. 
 

Tens una veu única amb molta força. Com en tens cura?
 
(riures) No ho sé. Vull dir…no sóc el model clàssic de cantant que és paranoic amb la seva veu i fa hores d’escalfament i entrenament vocal cada setmana. Ho admeto, no tinc gaire cura de la meva veu. És un instrument natural sense entrenar. Treballo amb la respiració, però el més important és el meu treball interior, en el cor i la ment

 
Quin és el millor elogi que han dit sobre la teva música?
 
Suposo que el que més em commou és quan la gent em diu que la música els ha ajudat a sobreviure moments difícils de les seves vides, com la mort d’una persona estimada, o un cor trencat, un divorci…qualsevol moment de separació. La música els cura, els ajuda a trobar la seva pròpia veu i sentir-se plens de nou…això és el que ells m’expliquen…i no puc imaginar un millor elogi. Aquesta és un de les principals raons de perquè el meu àlbum es diu “Love Medicine”.

 
Amb només vuit anys ja composaves cançons. Eres una nena superdotada? Com vas viure la teva infància?
 
No m’agrada el terme “nens superdotats”, és una mica grandiloqüent però sí que vaig ser una nena amb talent i això va ser evident des de ben petita. La meva infantesa a Nova York va ser molt feliç. No teníem molt diners però els meus pares van esmerçar-se en el meu germà i en mi, treballant molt dur per tal que poguéssim tenir la millor educació i les millors oportunitats. Els meus pares són increïbles, molt comprensius i n'estic eternament agraïda.
 
Quines són les principals influencies artístiques I culturals en la teva carrera?
 
Tinc influencies de moltes coses. De música, llibres, la naturalesa, les pel•lícules, la poesia, la política i fins i tot els meus orígens mestissos i les brillants cultures que he anat trobant en els meus viatges, però sobretot m’he inspirat en la gent. La meva recerca és trobar la clau del cor, desxifrar els seus secrets i ensenyar la seva bellesa amagada. 
 
Joan Manuel Serrat és un dels músics més estimats pels catalans. Com va ser l’experiència de coneixe’l?
 
Meravellós! Va ser un honor quan ens vam conèixer fa vint anys! Hem estat amics durant molt de temps, l’estimo i aprenc molt d’ell.  

 

Quina és la teva relació amb Catalunya?
 
Crec que és el lloc d’Espanya on sóc més estimada i he retornat aquest amor milers de vegades! Catalunya m’ha donat molts moments memorables! Adoro la cultura, la llengua, el caràcter únic de la gent, la bellesa de la ciutat i el cap…Sento un gran amor. Actuar en el Liceu per aquest 25è aniversari és per mi, un somni. Res podria ser més apropiat o joiós per mi. 

 
Toques instruments de percussió, la guitarra i el piano. Quin és el teu preferit i per què?
 
El meu instrument preferit són els meus tambors! Adoro tocar instruments de percussió, és molt emocionant! També toco la guitarra però Gil Dor és el millor!
 
Fes-nos una recomanació cultural.
 
M’agradaria recomanar la meravellosa pel•lícula d’Amos Gitai “The last day” sobre l’assassinat de YItzchak Rabin, primer ministre d’Israel.  És esgarrifós!

Per Laura Puebla, cap de l'Àrea de Territoris del Club TR3SC
A twitter: @albuepg

per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES