COMPARTEIX

“Compromís amb l’equitat de gènere. #Equitat8m” és l’eslògan que des de l’Institut Català de les Dones impulsem per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. El cartell són unes mans de dones que simbòlicament demanen la paraula sobre un fons  de color lila. És de fet un reconeixement al feminisme i a la lluita històrica de les dones per aconseguir la participació i l’equitat de gènere. Volem posar de relleu el compromís del conjunt de tota la societat catalana per avançar de manera eficaç i efectiva cap una igualtat d’oportunitats real entre dones i homes. I és que aquest 8 de març hem de celebrar que la societat catalana s’ha dotat d’una nova eina, la Llei 17/2015 de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, que ens ha de permetre eliminar els obstacles que ens llasten i produeixen que encara avui dia les dones de la Catalunya pateixen importants desigualtats en molts àmbits, també en el de la cultura.

Homes i dones compartim els mateixos principis bàsics de democràcia, però tenim experiències diferents, coneixements i sabers diferents que provenen d’una experiència vital diversa i, en conseqüència, tenim prioritats polítiques, culturals, diferenciades. Aquestes prioritats de les dones no sempre s’han reflectit a l’agenda política i segurament aquesta és la causa de que malgrat avanci el segle XXI, i des de fa ja una anys la igualtat teòrica sigui una realitat a casa nostra, tinguem encara pendent el considerar, l’abordar i el reconèixer com s’escau les necessitats, les aportacions i les expectatives de les dones.

La nova Llei ens ha de permetre construir una Catalunya que sigui un país avançat, que és el mateix que dir una societat efectivament equitativa entre dones i homes. Això vol dir facilitar a les dones el desenvolupament dels seus projectes vitals amb total llibertat i evitar la pèrdua del talent femení, eliminar les condicions socials i culturals d’un sistema que manté les dones al marge del poder. Construir una societat més justa, amb dones i homes més lliures, més feliços, no és un repte solitari del sector de l’administració pública, és el repte col·lectiu de molts sectors, el cultural, l’empresarial, l’educatiu, etc. És el compromís de tota una societat que ha decidit fer un pas endavant. 

Per Teresa M. Pitarch

Presidenta de l'Institut Català de les Dones


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES