COMPARTEIX

Maletes preparades i parcialment buides per omplir-les de vi de la DO Conca de Barberà.

Un cop més, el grup de WineLovers del TR3SC ens hem embarcat en una nova aventura vinícola i hem deixat que la Conca de Barberà ens seduís. Un territori força desconegut encara però amb un potencial enorme que en uns anys en sentirem a parlar arreu del món.

La Conca de Barberà és pionera en l’agrupació de pagesos en cooperatives vitivinícoles gràcies a les quals, actualment, compten amb catedrals del vi com la Cooperativa de Barberà de la Conca. Aquesta actitud cooperativista segueix més viva que mai i el Viver de Celleristes n’és un clar exemple. Un espai que compta amb 8 petits elaboradors, petits pel número d’ampolles que no per la qualitat del seu producte, que utilitzen les instal·lacions del viver per començar a elaborar els seus vins. Una bona eina per ajudar a despuntar als emprenedors de la zona.

Penseu que la Conca durant molts anys s’ha dedicat a vendre tot el seu raïm a altres denominacions veïnes a preu irrisoris. Afortunadament, amb els anys s’han adonat de la importància d’elaborar el seu propi vi i guanyar-se la vida com es mereixen. Perquè la Conca té un valor que el diferencia de tota la resta, el TREPAT. Una varietat de raïm, única d’aquest territori, comparada al Pinot Noir i amb molta personalitat. 


1a parada: Vilaverd - divendres 15 de Maig

Per donar-nos la benvinguda a la Conca, l’Elisenda Sáez i en Carles Andreu, secretària i president de la DO respectivament, ens van preparar a les sales de l’Hotel Cal Maginet un tast de 6 vins de cellers que no visitaríem i amb un gran paper en el territori. Un viatge pels blancs, rosats i negres de la Conca (La Bauma de Vega Aixelà, Molí dels Capellans chardonnay 2013, Francolí rosat trepat 2014 de Castell D'Or, Rendé Masdéu rosat Syrah 2014, El Mentider 2013 de Succés Vinícola i Gatzara criança 2009 de Gatzaravins). Després del tast ens esperava un sopar de cuina de mercat elaborat pel Jaume i la Mercè de l’Hotel, una original amanida de tomàquet, llonganissa, pa i maduixes, una lasanya de verdures de primer i unes costelles de por a la mel. En acabar els aplaudiments i les felicitacions ressonaven per tota la masia.

 

 

2a parada: Pira i Barberà de la Conca – dissabte 16 de Maig

Després d’agafar forces amb un esmorzar de pagès vàrem fer la visita a un celler que elabora un dels millors caves de Catalunya, el Rosat Reserva Brut Barrica. Parlo de Caves Andreu. En Bernat, fill d’en Carles Andreu, amb una dialèctica i un lèxic impecable, ens va fer un dels millors discursos al voltant del món del cava. Com a sorpresa, i en exclusiva pel grup, ens va fer un tast d’un Trepat del 2005 versus 2013. Una manera de descobrir l’evolució en ampolla d’aquesta varietat. Aprovat amb nota.

 

Amb els primers caves de trepat tastats, vàrem fer parada al celler Carlania propietat d’una parella, en Jordi i la Sònia que t’integren com un més en el seu projecte. En Jordi ens va portar de passeig per les seves vinyes ecològiques on ens va presentar a les noves ocupants, les abelles. Amigues dels ceps i que aporten grans propietats a la vinya. Amb Barberà de la Conca als nostres peus, la Sònia ens va preparar un dinar a la brasa entre les tines que elaboren els seus vins. Vins que vàrem poder tastar en la seva totalitat (el blanc de macabeu, el petit carlania, el criança 6 mesos, i el reserva. Per baixar el dinar vàrem fer la visita fantasma a Barberà, un poble dels de sempre

 

A la nit, vàrem rebre una visita molt especial a La Fonda Cal Blasi Montblanc. La Marta de Vins de Pedra (celler de la Conca) i de *lavinyeta a l’Empordà, va baixar al poble que la va veure néixer i créixer per explicar-nos el seu projecte personal. Vins mereixedors d’un sopar com el que ens van fer en Carles i la Carme, propietaris del local. La torrada de pa amb tomàquet va ser acompanyada pel chardonnay L’orni, una sorpresa de vi per a tots. De primer, el flam de verdures amb tomàquet i xampinyons a la brasa va maridar amb el Trempat que com el nom indica s’elabora amb Trepat i els Folls, un vi jove d’ull de llebre, garnatxa i trepat. 

Per acompanyar el conill farcit amb salsa de xocolata i de rostit, la Marta ens va presentar el vi La Musa. Tots ells il·lustrats pel seu tiet i amb unes etiquetes molt treballades.


3a parada: Montblanc – diumenge 17 de Maig

Per aprendre una mica d’història, l’Àlex ens va fer una visita pel Montblanc medieval. Ens vàrem perdre per les seus carrers emmurallats, els seus edificis històrics i les seves múltiples esglésies. Un poble que mereix ser visitat.

Per acomiadar el cap de setmana, la Família Foraster, del celler Mas Foraster ens va preparar una visita molt especial. En Ricard, propietari, ens va portar fins a la seva vinya de Trepat on ens esperava un rosat ben fresquet amagat entre els ceps. La sorpresa no va acabar aquí, a la sala de l’antic corral hi havia un tast preparat per comparar ampolles màgnums amb ampolles de 75cl, un interessant experiment. Per baixar-ho tot, la Julietta, mare d’en Ricard ens va preparar unes coques de recapte i uns embotits elaborats a Montblanc. Un deliciós final de viatge.

Una nova escapada, un territori viscut, unes vivències compartides i molta gent que ens ha fet sentit especials. Fins la propera... amb nom de Penedès.

Per Patricia de Golferichs, cap de l'Àrea de Vins del Club TR3SC
A Twitter: @pgolferichs
A Instagram: @UndiaUnvi

 


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES